dimarts, 16 de setembre del 2008

15 d'Setembre del 2008

Hola, que tal.

Una mica més recuperat torno a la carrega amb més visites al Espai Fluvial del Riu Congost. De moment, el dia 15 per la tarda, visita a última hora (cap a dos quarts de vuit) a Can Cabanyes; bàsicament, a la bassa i el Congost des del pont que travessa. Es feia fosc, la lluna que hi havia sortint rere la Serra del Litoral era imponent (plena com mai) i la poca llum no em va permetre fer el tros habitual del riu. Degut a aixó poques espécies pero alguna cosa interessant i algún dubte (amb un tant per cent elevat de ser possible) igualment interessant (pero que no incloc a la llista per ser dubte). Passo amb la llista i comento després.

  1. Cabusset (Tachybaptus ruficollis): Els pollets estan força crescuts. En aquesta ocasió només he pogut veure tres.
  2. Esplugabous (Bulbucus ibis): 1 individu volant sobre el riu direcció nord.
  3. Bernat pescaire (Ardea cinerea): 2 individus en vol dirigint-se cap a Can Ribas de la Serra.
  4. Anec coll-verd (Anas plathyrynchos): varis bandóls en vol pel riu i baixant a l'aiguamoll per passar la nit.
  5. Polla d'aigua (Gallinula chloropus)
  6. Corriol petit (Charadrius dubius):2 exemplars al riu, una mica més avall del pont.
  7. Blauet (Alcedo atthis): 1 individu al troc de l'aiguamoll. Despres escoltat a prop del pont del riu.
  8. Cogullada (Galerida cristata): sentit un individu per sobre dels marges del riu.
  9. Oreneta vulgar (Hirundo rustica): Varis estóls en vol per sobre del riu i de l'aiguamoll. En caure el sol, els canyissars de l'aiguamoll estaban "a petar" de orenetes entre les canyes preparant-se per a passar la nit.
  10. Cuereta blanca (Motacilla alba).
  11. Cotxa blava (Luscinia svecica): 1 femella al costat del pont.
  12. Rossinyol bord (Cettia cetti).
  13. Garsa (Pica pica).
  14. Bec de corall senegalés (Estrilda astrild).

Bé, en primer lloc comentar la falta d'un dels polls de Cabusset (Tachybaptus ruficollis), potser la falta de llum, potser estaba entre el canyís, potser .... En segón lloc comentar la importància d'aquest indret com a refugi a la nit de varies espécies. Els Anecs coll-verds (Anas plathyrynchos) s'hi queden refugiats a l'aigua, i molt espectacular és la cridoria que organitzen les Orenetes vulgars (Hirundo rustica), sense cap dubte un espectacle que no ens hauriem de perdre; es just quan el sol ja s'ha amagat que cauen sobre el canyí i s'hi fiquen i fins que no troben un lloc agust on reposar, estan movent-se i cridant entre el canyissar. Jo em vaig poguer apropar desde la banda del passeig al canyissar de l'aiguamoll i alla hi eren les orenetes, amb la poca llum que hi havia encara es podien veure amb els prismatics, sense cap dubte un espectacle. Una altre observació interessant es la Cotxa blava (Luscinia svecica), que es situava al mateix lloc on la vaig poguer observar al gener d'aquest any, estava en els marges del riu, en veure'm (i veure-la jo a ella) es va moure fent vols curts fins que es va ficar entre uns matolls del costat. Per últim vull fer referéncia a un ocell que vaig veure, pero que va ser durant molt poc temps i que està entre aquell tipus d'obervacions del tipus "estic segur que era ... peró...." i com que hi ha el "peró" no l'incloc al llistat i no es "oficial" per a mí. Es tracta d'un ocell petit situat entre el canyís de l'extrem nord de l'aiguamoll, amb una cella molt evident i una llista superciliar molt marcada que jo vaig reconeixer com una Boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon), peró em va quedar el suficient dubte d'una observació tant fugaç que prefereixo no inclure-la al llistat i deixar al possibiltat aquí.

Bé, aixó es tot per avui. Aquesta setmana intentare tornar-hi per veure si segueix la cotxa blava i a veure si localitzo la molt probable boscarla mostatxuda.

Fins la propera i sort.